Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
        

Brokuły po napolitańsku w puszce z czosnkiem i pikantną papryką Terramaris 850ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 31,56 zł 31.56
quantity szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Europi(Terramaris)
Kod produktu: 001238

Opis

Friarelli broccoli “alla napoletana” - Brokuły w puszce z czosnkiem i pikantną papryką Terramaris 850ml

 

Brokuły te stosowane są najczęściej do dań kuchni neapolitańskiej i kuchni rzymskiej. Są spotykane pod różnymi nazwami w zależności od regionu Włoch ,również w Galicji (Hiszpania) i Portugalii ( Grelos ) oraz kuchni chińskiej. Według niektórych nazwa warzywa pochodzi od kastylijskiego słowa " Frio - Grelos " ( brokuły zimy), podczas gdy inni uważają, że pochodzi od czasownika neapolitańskiego frijere ( smażyć ). Brokuły są również różnie nazywane w oparciu o różne dialekty języka neapolitańskiego. Brokuły smażone są na  oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku , soli i odrobiny ostrej papryki . W tej formie nie wymagają uprzedniego gotowania , choć niektórzy wolą poprzez gotowanie dodać potrawie większej delikatności. W kuchni neapolitańskiej friarielli tworzą niemal nierozerwalne połączenie z kiełbasą. W niektórych miastach brokuły sprzedawane są jako "uliczne" jedzenie w formie kanapek z dodatkiem kiełbasy. Bardzo znana jest również neapolitańska pizza z kiełbasą , brokułami, tartym parmezanem i mozzarellą (nazywana przez niektórych "pizza carrettiera ") . Brokuł ten jest uprawiany głównie w wodach obszarów Kampanii, szczególnie na obszarach północnych - wschodnich Neapolu , w szczególności miast Aversa, Acerra , Afragola , Caivano i Cardito Casoria, i w Apeninach w prowincji Avellino i Benevento.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl