88,88 zł
59,19 zł
Coppa stagionata intera ok. 1,8 kg Sorrentino
Opis
CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU
Coppa stagionata intera ok. 1,8 kg Sorrentino
Coppa di Parma składa się z części mięśniowej karkówki bardzo starannie przyciętej. Ze skrupulatnych badań uczonych wynika, ze historyczne początki produkcji sięgają już 1680 roku. Obszar produkcji jest identyfikowany jako całe terytorium administracyjne prowincji Parma , Modena , Reggio Emilia , Mantua , Pawia i gminy wzdłuż boku Padu, Mediolanu i Cremona . Do wytwarzania Coppa Parma stosuje się górną część szyi. Sól używa się w oparciu o metodę solenia na sucho , umieszczając mięso w korytkach soli. Ta technika solenia jest jedną z najlepszych, gdyż długi okres dojrzewania nadaje produktowi najlepsze właściwości organoleptyczne . Po utwardzeniu produkt jest umieszczany w naturalnym bydlęcym jelicie, następnie ręcznie wiązany z konopnego sznurka . Po dokładnym wysuszeniu przechodzi do etapu dojrzewania przez dłuższy czas (co najmniej 60 dni ), w którym to mięso nabiera zapachu i delikatnego smaku. Coppa Parma jest doskonała jako dodatek do aperitif lub jako przekąska w towarzystwie dobrego białego wina.