Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
        

Fontina DOP Valcolatte ok. 2kg

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 82,43 zł 82.43
quantity szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Valcolatte
Kod produktu: 158930

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Ser fontina Brescialat - Formaggio fontina BRESCIALAT ok. 1,5 kg

Fontina to ser podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy, z mleka krowiego. Produkowany jest we Włoszech, ma charakterystyczny, giętki i elastyczny miąższ z małymi, okrągłymi oczkami. Skórka jest twarda, cienka i sucha. Zawartość tłuszczu to 45%. Masa sera wynosi 8 - 18kg, ma kształt płaskiego cylindra o średnicy 30 - 40cm i wysokości 8 - 10cm. Otrzymywany z mleka krów rasy Valle d’Aosta i wytwarzany tradycyjną techniką, dojrzewa około trzech miesięcy. Do produkcji Fontiny używa się pełnotłustego surowego mleka, które podgrzane w wielkiej miedzianej kadzi i zaprawione podpuszczką, ścina się tworząc twaróg. Po odsączeniu serwatki sery umieszczane są w chłodnym miejscu, często w wykutych w skale piwnicach, gdzie podlegają dojrzewaniu. W ciągu 3-4 miesięcy otrzymuje się delikatny, aromatyczny ser o lekko żółtym miąższu i niewielkiej ilości oczek. Dopóki Fontina jest młoda, służy jako wyśmienity ser stołowy, dojrzalsza natomiast, dzięki łatwości topienia (włoski czasownik "fondere" oznacza właśnie „topić”), znakomicie nadaje się do gotowania. Ta właściwość wykorzystywana jest między innymi do robienia rozgrzewającej, doskonałej na alpejskie zimy fonduty – lokalnej odmiany fondue. Historia tego sera sięga średniowiecza, ale nazwę Fontina otrzymał dopiero w XVII wieku. Alpejskie łąki Doliny Aosty od wieków stwarzają idealne warunki do rozwoju mleczarstwa. Pasące się pod gołym niebem krowy dostarczają aromatycznego mleka, które jest doskonałym surowcem do produkcji masła, śmietany i serów. Z tych ostatnich najbardziej znana jest wyrabiana w Valle d'Aosta już od XII wieku, charakteryzująca się łagodnym smakiem Fontina. Ser ten jest produkowany w całych Włoszech, jednakże najsmaczniejszy pochodzi z doliny Aosta. Ser świetnie nadaje się do przyrządzania przystawek i dań głównych (np. fondue). Sprawdza się na desce serów, z akompaniamentem czerwonego wytrawnego wina, a także w licznych przystawkach i daniach głównych. Może być zapiekany, gotowany i duszony. Ser dobrze spożywać przy lampce wina: Pinot Noir, Beaujolais, Chardonnay, Riesling.

 skład: mleko krowe, podpuszczka, sól

ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl