88,88 zł
59,19 zł
Ser Parmigiano reggiano (parmezan) ok.1kg Colla
Opis
CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU
Ser Parmigiano reggiano (parmezan) ok.1kg Colla
Parmigiano Reggiano jest to ser twardy wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami. Posiada żółto - złotą skórę, która pokrywa krystaliczne, ziarniste tekstury sera w barwie kości słoniowej lub słomkowej. Jego miąższ jest sprężysty i elastyczny. Parmigiano Reggiano to prestiżowy ser, uznany za niepowtarzalny ze względu na jego jakość. Najznamienitszy z włoskich serów, słynny na całym świecie. Parmigiano Reggiano ma trzy stopnie dojrzewania:
Fresco: młody Parmezan, dojrzewał mniej niż 18 miesięcy.
Vecchio: średni i stary Parmezan ma za sobą od 18-24 miesięcy dojrzewania.
Stravecchio: stary Parmezan, którego okres dojrzewania trwał od 24 do 36 miesięcy
Zawiera stężenia substancji o wysokich wartościach odżywczych. 14 litrów mleka jest potrzebne do wytworzenia jednego kilograma sera.
Dojrzewa minimum 24 miesiące, podczas których tworzą się w serze białe kryształki. Sery dojrzewają w ogromnych, mieszczących do stu tysięcy kręgów magazynach, gdzie regularnie przewraca się je i szczotkuje. Dzięki ręcznemu, niezmienionemu od siedmiu stuleci sposobowi wyrobu, recepturze nietolerującej żadnych dodatków z wyjątkiem soli, a także za sprawą mleka krów karmionych wyłącznie najświeższą trawą, ma on niespotykany nigdzie indziej, niemożliwy do skopiowania smak. Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego. Jego produkcja jest kontrolowana przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano i jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11 listopada. Smak orzechowy, lekko owocowy i pikantny. Waga pojedynczych kręgów mieści się w granicach 22-44 kg. Prawdziwy Parmigiano Reggiano produkuje się wyłącznie w określonym regionie, który obejmuje Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Wyrabiany jest według niezmienionej od stuleci receptury. Ser ten znany był już najprawdopodobniej Etruskom, a pod koniec średniowiecza, dzięki odwiedzającym Parmę podróżnikom i pielgrzymom, stał się słynny na terytorium całej Italii. Specjał doczekał się poza regionem pochodzenia setek naśladowców – serów doskonale nam znanych jako parmezan. Bardzo często startym parmezanem posypuje makarony i inne włoskie dania, doskonale nadaje się do zup i risotto oraz zapiekanek, jest także jednym z niezbędnych składników pesto. Do tego sera pasuje takie wino, które podkreśli jego szlachetność nie dominując. Podaje się go z lampką wina Barolo lub Montalcino Brunello, ze świeżym pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, jak również w towarzystwie szynki lub salami.
Skład: mleko, sól, podpuszczka, tłuszcze.
Najlepiej spożyć przed: data ważności / nr partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!
ziegler1@op.pl
Tu Justyna Pawlicka chciałabym kupić kilogram parmezanu. Mój adres : Śmigiel ul. Północna 21 64-030 Śmigiel . Pozdrawiam
MKW SP. Z O. O
Witam chciałabym kupić ok 1 kg parmiggiano, właśnie kompletuję zamówienie pozostałych rzeczy
Piotr Dzięcioł
Chciałbym zamówić 1kg parmezanu