




Cannoli sycylijskie duże kakao 100szt - baza






Opis
Cannoli sycylijskie małe kakao 290-300szt - baza
Cannoli to włoskie, wyjątkowo smaczne rurki nadziewane słodkościami, które najprawdopodobniej po raz pierwszy pojawiły się na obszarach Sycylii już w I w.n.e. Ciasto ptysiowe tworzy pewnego rodzaju powłoczkę, którą wypełnia się słodkim nadzieniem. Samo ciasto to mieszanka mąki, cukru, jaj, octu, soli, wanilii i wody, natomiast nadzienie to najczęściej słodka ricotta bądź mascarpone z dodatkami, np. succade. Cannoli tłumacząc z języka włoskiego dosłownie oznacza "małą rurkę", co bezpośrednio nawiązuje do kształtu przekąski. Niewątpliwie stała się nierozerwalną częścią i symbolem sycylijskiej tradycji. Można spotkać różne rozmiary cannoli: od najmniejszych tzw. cannulicchi - nie większych od palca, aż do największych - wielkością zbliżonych do całej pięści (spotykane najczęściej w Piana degli Albanesi - południowe Palermo, Sycylia). Wywodzące się z Palermo cannoli według źródeł hisorycznych było bardzo popularną, słodką przkąską serwowaną we Włoszech najczęściej w okresie karnawału, prawdopodobnie jako symbol płodności.