Fasolka szparagowa zielona, drobna 2,5 kg
Opis
Fagiolini verdi fini - Fasolka szparagowa zielona, drobna 2,5kg
Do celów spożywczych nadają się na ogół tylko nasiona, które zawierają bardzo dużo białka, u odmian szparagowych natomiast wykorzystuje się całe strąki. Fasola szparagowa jest spożywana jako świeża po ugotowaniu, lub jest przetwarzana – konserwowana i zamrażana. Fasola ma bardzo dużo wartości odżywczych. Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Europejczycy docenili wartość fasoli, co później zaskutkowało rozpowszechnieniem jej również w Europie, w późniejszych okresach także na terenach Afryki i Azji.
Długie przechowywanie żywności prowadzi często do obniżenia wartości odżywczych w niej zawartych. Większość owoców i warzyw, dzięki temu, że zostały zamrożone zaraz po zbiorach, zachowały wysoki poziom zawartości witamin i minerałów. Świeże produkty są często miesiącami przechowywane w magazynach. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffielda Hallama twierdzą, że wbrew powszechnemu przekonaniu mrożonki wcale nie są gorsze. Badania naukowe dowodzą, że mrożony groszek podczas gotowania zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jego świeży odpowiednik. Ten drugi podczas 7-dniowego przechowywania traci aż 77% witaminy C. Charlotte Harden, naukowiec, przeprowadziła badania wśród 37 odmian produktów i nie znalazła żadnych znaczących różnic w zawartości wartości odżywczych między świeżymi a mrożonymi produktami. Według specjalistów, mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.