Produkt dnia
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale

88,88 zł

Boczek  Alimentari 500g
Boczek Alimentari 500g

59,19 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się

Speck 1/2 ok.2,5kg Alimentari

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 73,56 zł 73.56
ilość kg
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Alimentari
Kod produktu: Y3124

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Speck 1/2 ok.2,5kg Alimentari

Nazwy tej wędliny nie można przetłumaczyć. Jest to część dziedzictwa kulturowego regionu, skąd oryginalnie wywodzi się Speck, tzn. z Górnej Adygi (Tyrol Wysoki). Ten rodzaj wędliny powstał dzięki mieszkańcom Dolomitów, którzy odizolowani od świata musieli znaleźć sposób na konserwację mięsa. W początkowej fazie produkcja koncentrowała się dookoła doliny Waltoza położonej między miastem Merano, w północnych Włoszech, a granicą włosko-szwajcarską. Później rozprzestrzeniła się również na inne regiony. W chwili obecnej mięso jest delikatnie odtłuszczane, doprawiane i wędzone z umiarem. Do produkcji Speck’a używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie – proces delikatny, ale bardzo ważny. Odbywa się on w specjalnie do tego przygotowanych piecach na drzewie klonowym albo bukowym, z dodatkiem chrustu z jałowca. Cała operacja trwa około dziesięciu dni w temperaturze nie przekraczającej 20°C, pozwala to na uzyskanie wyjątkowego aromatu i oryginalnego koloru. Po tej fazie mięso dojrzewa minimum przez 5 miesięcy w specjalnych, chłodnych pomieszczeniach.  Najbardziej znany i ceniony jest Speck z Certyfikatem Pochodzenia Geograficznego wywodzący się z regionu Górnej Adygi (Tyrol Wysoki). 

Skład: mięso wieprzowe, sól, cukier, aromaty, przyprawy, ekstrakty z przypraw, konserwanty: azotyn sodu; antyoksydanty: askorbinian sodu

ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl