Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
        

Taleggio GALBANIok. 2kg

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 66,45 zł 66.45
quantity szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 001054

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Taleggio GALBANIok. 2kg 

Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada.Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią. Zaliczany jest do miękkich serów dojrzałych. Jest to ser typowy dla prowincji lombardzkiej, dojrzewa w ciemnych grotach, w których skóra sera staje się pomarańczowo-różowa, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku.Ser wytwarzany jest w Lombardii, ale częściowo także w Veneto. Znany jest również pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche - zmęczone), która nawiązywała do stanu miejscowych stad krów powracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach. Doceniany jest w kulinariach i nadaje się idealnie do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Najlepiej smakuje również sam, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite Risotto, a także Rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Dobry z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty.Taleggio to doskonały ser deserowy, który bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win: Merlot, Nebbolo, Soave, Sauternes, deserowy Riesling.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl