88,88 zł
59,19 zł
Kurka 2,5kg CAJDEX
Opis
Kurka 2,5kg
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów, który pojawia się w naszych lasach już w czerwcu. Do zalet kurek należy zaliczyć żywą barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że raczej nie zdarzają się okazy robaczywe. Dlaczego warto jeść kurki?
W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz składników odżywczych (cynk, wapń, fluor, jod, potas). Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej.
Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Nie poleca się suszenia kurek, gdyż stracą aromat. Jeśli jednak zdecydujemy się na ten sposób przechowywania, przed przygotowaniem warto moczyć je w wodzie przez 30 min., że nabrały objętości.
Zaletą kurek jest ich delikatny aromat, to dzięki temu stały się jednymi z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Lubimy je także dlatego, że nie robaczywieją i są trwałe - te zalety sprawiają, że kurki bywają porównywane nawet do borowików!
To bardzo smaczny grzyb, najlepszy w marynatach i duszony, jednak twardy i stosunkowo ciężkostrawny; nie ulega zaczerwieniu, odporny na długi transport.