Mozzarella do pizzy blok CAMMINO D'ORO 1kg
Opis
Mozzarella filone GOLDSTEIG - Mozzarella do pizzy blok 1kg
Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką strukturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest jako Bocconcini. Dobrze znany jest ze swej rozciągliwości po roztopieniu. Mozzarella powstaje ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego bądz ich mieszanki. Produkowany głównie w prowincjach Latrium i Campania( miasto Aversa) z mleka bawolicy. Zwierze to zostało sprowadzone do Włoch około XVII w. Jest zwykle spożywany jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Składnik wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii, sałatki camprese i większości rodzajów pizzy. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków, zanurzonych w serwatce. Mozzarella do pizzy natomiast ma inną konsystencję, jest dużo twardsza, ma żółty kolor i jest przeznaczona głównie jako dodatek do dań na gorąco przede wszystkim dzięki znakomitym zdolnościom topienia. Mozarella do pizzy jak sama nazwa wskazuje używana jest głównie do pizzy i innych dań zapiekanych w piecu.
Skład: mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, podpuszczka, sól, mikroelementy.