88,88 zł
59,19 zł
Ser Grana Padano ok. 1kg
Opis
CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU
Ser Grana Padano BRESCIALAT 1 kg
Ser jest powszechnie znany jako po prostu Parmezan. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i poddana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały lub słomkowy, strukturę drobno-granulowaną. Status DOC ser posiada od 1955 roku. W sprzedaży ma formę kręgu o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm, waga jednego koła sięga od 24 do 40 kg. Produkowany jest z mleka krowiego w takich miejscach jak Lombardia, Piemont, Veneto, Trentino, Emilia Romana. Grana Padano jest tradycyjnym, wytwarzanym sposobem spółdzielczym, niepasteryzowanym, twardym serem. Jego gładka, naturalna skórka jest bardzo twarda i gruba. Dojrzewa w ciągu 12-48 miesięcy w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C. Przemysłowy “Parmezan” z północnych Włoch. W smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z nutą ananasa. Zapach wonny i delikatny. Nazwa pochodzi od słowa „grana”, co po włosku znaczy ziarno, granulki, a Padano to region, z którego pochodzi, już od 1000 lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest to najsłynniejszy, najlepiej sprzedający się ser włoski. Oznaczony jako DOP, produkowany jest zgodnie z wytycznymi konsorcjum la Tutela del Formaggio Grana Padano, które na każdym etapie produkcji sera ściśle kontroluje zgodność receptury. Ser powstał na początku tysiąclecia dzięki mnichom cysterskim w Chiaravalle. Pod koniec XV wieku był uważany za najpopularniejszy na półwyspie apenińskim. Określany jest jako gruboziarnisty (grana) z powodu takiej właśnie struktury, odmiennej od dotychczasowych znanych serów. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Stosowany jako starty na makaron, dodawany do sałatek lub podawany w desce serów. Grana Padano bardzo dobrze się mrozi. Nieodzowny do sosów, makaronów i sałatek. Po utarciu, potocznie nazywany jest parmezanem i stosowany jako dodatek do wielu dań, głównie zapiekanych. Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej. Doskonale smakuje z czerwonym oraz z białym, musującym winem np. Barolo czy Barbaresco oraz z Chianti,Vino Nobile di Montepulciano DOCG z winnicy La Calonica.
skład: Skład: mleko, sól, podpuszczka, konserwant: lizozym (E1105) - białko naturalne.Najlepiej spożyć przed: data ważności / nr partii na opakowaniu.Nie uszkadzać opakowania. Przechowywać w lodówce w temp. +4/+8 C.
ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!