Produkt dnia
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale

88,88 zł

Boczek  Alimentari 500g
Boczek Alimentari 500g

59,19 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się

Ser Grana Padano ok. 1kg

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 90,07 zł 90.07
ilość kg
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Brescialat
Kod produktu: LSM08

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Ser Grana Padano BRESCIALAT 1 kg

Ser jest powszechnie znany jako po prostu Parmezan. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i poddana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały lub słomkowy, strukturę drobno-granulowaną. Status DOC ser posiada od 1955 roku. W sprzedaży ma formę kręgu o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm, waga jednego koła sięga od 24 do 40 kg. Produkowany jest z mleka krowiego w takich miejscach jak Lombardia, Piemont, Veneto, Trentino, Emilia Romana. Grana Padano jest tradycyjnym, wytwarzanym sposobem spółdzielczym, niepasteryzowanym, twardym serem. Jego gładka, naturalna skórka jest bardzo twarda i gruba. Dojrzewa w ciągu 12-48 miesięcy w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C. Przemysłowy “Parmezan” z północnych Włoch. W smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z nutą ananasa. Zapach wonny i delikatny. Nazwa pochodzi od słowa „grana”, co po włosku znaczy ziarno, granulki, a Padano to region, z którego pochodzi, już od 1000 lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest to najsłynniejszy, najlepiej sprzedający się ser włoski. Oznaczony jako DOP, produkowany jest zgodnie z wytycznymi konsorcjum la Tutela del Formaggio Grana Padano, które na każdym etapie produkcji sera ściśle kontroluje zgodność receptury. Ser powstał na początku tysiąclecia dzięki mnichom cysterskim w Chiaravalle. Pod koniec XV wieku był uważany za najpopularniejszy na półwyspie apenińskim. Określany jest jako gruboziarnisty (grana) z powodu takiej właśnie struktury, odmiennej od dotychczasowych znanych serów. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Stosowany jako starty na makaron, dodawany do sałatek lub podawany w desce serów. Grana Padano bardzo dobrze się mrozi. Nieodzowny do sosów, makaronów i sałatek. Po utarciu, potocznie nazywany jest parmezanem i stosowany jako dodatek do wielu dań, głównie zapiekanych. Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej. Doskonale smakuje z czerwonym oraz z białym, musującym winem np. Barolo czy Barbaresco oraz z Chianti,Vino Nobile di Montepulciano DOCG z winnicy La Calonica.

skład: Skład: mleko, sól, podpuszczka, konserwant: lizozym (E1105) - białko naturalne.Najlepiej spożyć przed: data ważności / nr partii na opakowaniu.Nie uszkadzać opakowania. Przechowywać w lodówce w temp. +4/+8 C.

ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl