Produkt dnia
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale

88,88 zł

Boczek  Alimentari 500g
Boczek Alimentari 500g

59,19 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się

Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 122,44 zł 122.44
ilość kg
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: Z9780

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Formaggio PECORINO romano stagionato - Ser otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający 2,5kg

Pecorino Romano to ser, który od wieków wytwarzany jest w okolicach Rzymu. Ten prasowany, wysoko dogrzewany ser ma niższą zawartość tłuszczu w porównaniu do innych – tylko 36%. Posiada białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Zaliczany do serów podpuszczkowych, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z regionu Lacjum (centralne Włochy). Skórka gładka, nasycana olejem z oliwek podczas dojrzewania. Dojrzewa około 8 miesięcy. Dawniej wytwarzany przez pasterzy, obecnie przez wytwórnie na większą skalę. Produkowany jest w wielu regionach i w wielu odmianach, najbardziej znane to: Rzymska (Pecorino Romano), toskańska (Pecorino Toscano) i sardyńska (Pecorino Sardo). Pecorino sardyńskie oraz sycylijskie wyróżniają się charaktertstycznym miąższem z dodatkiem ziarenek pieprzu. Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat. Jego nazwa związana jest z historycznym pochodzeniem. Od roku 227 p.n.e. Pecorino Romano jest też produkowany na Sardynii, gdzie istnieją bardzo zbliżone warunki hodowli do tych, które występowały w Lacjum. Na początku XX wieku, gdy znacznie wzrosła liczba pastwisk i owiec, produkcja Pecorino gwałtownie się rozwinęła. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prownicji Grosseto. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą cacio. Słowo pecora użyte w nazwie określa ogólnie, iż ser ten jest produkowany z mleka owczego. Młodsze sery można podawać na desce serów, starsze stosuje się podobnie jak parmezan - przeważnie do tarcia.

 Skład: mleko, sól, podpuszczka.

ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl