Produkt dnia
Boczek  Alimentari 500g
Boczek Alimentari 500g

34,26 zł

MIX WĘDLIN KROJONYCH 250 g Italia  Alimentari
MIX WĘDLIN KROJONYCH 250 g Italia Alimentari

33,22 zł

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się

Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 118,04 zł

Cena regularna:

118.04
ilość kg
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: Z9780

Opis

CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU

Formaggio PECORINO romano stagionato - Ser otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający 2,5kg

Pecorino Romano to ser, który od wieków wytwarzany jest w okolicach Rzymu. Ten prasowany, wysoko dogrzewany ser ma niższą zawartość tłuszczu w porównaniu do innych – tylko 36%. Posiada białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Zaliczany do serów podpuszczkowych, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z regionu Lacjum (centralne Włochy). Skórka gładka, nasycana olejem z oliwek podczas dojrzewania. Dojrzewa około 8 miesięcy. Dawniej wytwarzany przez pasterzy, obecnie przez wytwórnie na większą skalę. Produkowany jest w wielu regionach i w wielu odmianach, najbardziej znane to: Rzymska (Pecorino Romano), toskańska (Pecorino Toscano) i sardyńska (Pecorino Sardo). Pecorino sardyńskie oraz sycylijskie wyróżniają się charaktertstycznym miąższem z dodatkiem ziarenek pieprzu. Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat. Jego nazwa związana jest z historycznym pochodzeniem. Od roku 227 p.n.e. Pecorino Romano jest też produkowany na Sardynii, gdzie istnieją bardzo zbliżone warunki hodowli do tych, które występowały w Lacjum. Na początku XX wieku, gdy znacznie wzrosła liczba pastwisk i owiec, produkcja Pecorino gwałtownie się rozwinęła. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prownicji Grosseto. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą cacio. Słowo pecora użyte w nazwie określa ogólnie, iż ser ten jest produkowany z mleka owczego. Młodsze sery można podawać na desce serów, starsze stosuje się podobnie jak parmezan - przeważnie do tarcia.

 Skład: mleko, sól, podpuszczka.

ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl