88,88 zł
59,19 zł
Speck 1/2 ok.2,5kg Alimentari
Opis
CENA DOTYCZY 1kg PRODUKTU
Speck 1/2 ok.2,5kg Alimentari
Nazwy tej wędliny nie można przetłumaczyć. Jest to część dziedzictwa kulturowego regionu, skąd oryginalnie wywodzi się Speck, tzn. z Górnej Adygi (Tyrol Wysoki). Ten rodzaj wędliny powstał dzięki mieszkańcom Dolomitów, którzy odizolowani od świata musieli znaleźć sposób na konserwację mięsa. W początkowej fazie produkcja koncentrowała się dookoła doliny Waltoza położonej między miastem Merano, w północnych Włoszech, a granicą włosko-szwajcarską. Później rozprzestrzeniła się również na inne regiony. W chwili obecnej mięso jest delikatnie odtłuszczane, doprawiane i wędzone z umiarem. Do produkcji Speck’a używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie – proces delikatny, ale bardzo ważny. Odbywa się on w specjalnie do tego przygotowanych piecach na drzewie klonowym albo bukowym, z dodatkiem chrustu z jałowca. Cała operacja trwa około dziesięciu dni w temperaturze nie przekraczającej 20°C, pozwala to na uzyskanie wyjątkowego aromatu i oryginalnego koloru. Po tej fazie mięso dojrzewa minimum przez 5 miesięcy w specjalnych, chłodnych pomieszczeniach. Najbardziej znany i ceniony jest Speck z Certyfikatem Pochodzenia Geograficznego wywodzący się z regionu Górnej Adygi (Tyrol Wysoki).
Skład: mięso wieprzowe, sól, cukier, aromaty, przyprawy, ekstrakty z przypraw, konserwanty: azotyn sodu; antyoksydanty: askorbinian sodu
ABY ZAMÓWIĆ, NAPISZ DO NAS!